Hyvla trä med vår steg för steg-guide
Att hyvla trä, eller hyvling, är en teknik för att bearbeta trä. Precis som att du kan borra eller såga i trä så kan du även hyvla trä. Behöver du jämna till eller släta ut träytor så är hyvling en bra teknik att använda sig av. Hyvla trä kan du göra enkelt med en vanlig handhyvel eller med en elhyvel. Ta del av praktiska tips, en steg för steg-guide för hur du hyvlar trä på bästa sätt och få svar på vanliga frågor om att hyvla trä. Läs vidare och förbättra dina kunskaper om hyvling.
Olika typer av hyvlar
Generellt brukar man säga att det finns tre olika sorters hyvlar; trähyvlar, metallhyvlar och elhyvlar.
Alla olika hyvlar är uppbyggda på samma sätt:
Den så kallade hyvelsulan är den som leder kniven eller hyveljärnet och tar bort spånen från arbetsytan. Hyveljärnet eller själva kniven är den som hyvlar och skär bort spån från materialet och slipar det, medan spännanordningen fixerar själva hyveljärnet.
Handhyvlar
Trä- och metallhyvlarna tillhör gruppen handhyvlar. Hyvlarna är dock inte namngivna efter det material som ska bearbetas utan skiljer sig åt i uppbyggnaden av hyvelkroppen. Trähyveln består av en trästruktur, medan kroppen på metallhyveln är tillverkad av verktygsstål. Handhyveln används oftast till mer komplexa träarbeten som möbeltillverkning.
Elhyvlar
Elhyveln drivs av en elmotor med en drivrem och fungerar på samma sätt som en fräs. Elhyveln har två eller fler knivar som tar bort materialet snabbt och exakt. Elektriska hyvlar passar bra för grova arbeten som att hyvla plankor och brädor.
4 tips på hur du hyvlar trä på bästa sätt
Med våra tips och tricks kan du enkelt hantera olika träslag och hyvla dem lätt med både handhyvel och elhyvel.
1. Kontrollera hyveln
Skarpa hyvelknivar eller hyveljärn är avgörande vid hyvling, så att träfibrerna inte slits av utan skärs exakt. Därför brukar kniven tas bort från ytan så snart ojämnheter uppstår. Om kniven är ojämn behöver den slipas om för att säkerställa en korrekt hyvling. Du slipar lämpligast din hyvel med en kombinationssten med en kornstorlek på 1000 till 6000.
Elektriska hyvlar är vanligtvis utrustade med utbytbara blad som kan vändas när de blivit trubbiga. De slipas inte om, utan byts ut när de slitits ned och tappat skärpan.
2.Välj korrekt skärvinkel på din hyvel
Skärvinkeln avser vinkeln mellan knivens skäryta och träytan. Den bästa skärvinkeln beror på vilket träslag man ska hyvla.
Träslag | Vinkel |
---|---|
Barrträd | 35°-45° |
Lövträd | 40°-55° |
Tropiskt trä | 50°-65° |
Oftast används en standardvinkel på 45°, vilket ger ett bra resultat för många arbeten i hemmet och trädgården.
3. Hyvla lite i taget
För att få en jämn och bra yta är det bra att inte ta bort för mycket material på en och samma gång. Genom att ställa in hyvelbladet på en låg avverkning på 1,5 mm och bearbeta ytan i omgångar är det lättare att uppnå ett bra resultat. Ett hyvlingsdjup på 2,0 till 3,0 mm är däremot lämpligt vid avfasning av kanter.
4. Hantering av hyveln
Vid hyvling är det inte bara armar och händer som arbetar, utan hela kroppen. En fast ställning vid sidan av arbetsbänken underlättar för att få tillräckligt med kraft för att hyvla. Vid början av rörelsen bör trycket på hyveln vara ganska lätt för att sedan öka i slutet.
Så hyvlar du steg för steg
Hyvla enligt dessa 5 steg för ett slätt och fint resultat.
Steg 1: Välj rätt hyvel
Vilken hyvel du ska välja beror på projektet. För fina detaljer rekommenderas en kort handhyvel, för större ytor en elektrisk hyvel.
Steg 3: Justera skärvinkeln
Skärvinkeln bör justeras efter träslag. På en elektrisk hyvel görs detta med hjälp av ett inställningsvred. Börja med en mindre avverkningsgrad och hyvla i omgångar.
Steg 4: Sätt på hyveln
Placera hyveln löst på arbetsytan och styr med lätt tryck i riktning mot fibrerna. Om för mycket tryck appliceras på den bakre änden av hyveln är det större risk att fula hyvelspår uppstår. En elhyvel bör framföras med så lite tryck som möjligt.
Steg 5: Kontrollera resultatet
Resultatet efter hyvling bör vara en slät, jämn träyta. Detta kan kontrolleras med en linjal eller en snickarvinkel: Viktigt att mätverktyget ligger jämnt på alla punkter. Om det finns ett mellanrum mellan mätverktyget och ytan behöver den bearbetas på nytt.
Frågor om att hyvla trä
Rätt teknik är avgörande vid användandet av en handhyvel. Jämfört med en elhyvel tar arbetet mer tid och energi, men resultatet blir bättre. Att hyvla stora ytor går snabbare med en elektrisk hyvel, men resultatet blir oftast inte lika fint. Dessutom kan fina linjer tvärs över hyvelriktningen, så kallade hyvelspår, uppstå om hyveln används på fel sätt.
Till skillnad från slipverktyg skär en hyvel träytan lager för lager med ett vasst hyveljärn. Slipar däremot har mineralkorn som avlägsnar materialet genom friktion. Skillnaden blir särskilt tydlig när trä behandlas med vattenbaserade medel som bets eller lack. Hyvlade träytor blir blanka, medan slipade ytor ser mer matta ut. Om stora ytor ska bearbetas så snabbt som möjligt är en elektrisk slipmaskin att föredra.
I idealiska fall hyvlar man alltid längst med fibrerna för att få en så slät och blank yta som möjligt. Men trä är ett naturmaterial och fibrerna kan löpa ojämnt – särskilt i knotigt trä. Det är därför lämpligt att ”provhyvla” i början för att hitta fiberriktningen. Om träet faller sönder eller fransar upp sig bör hyvelriktningen ändras. I vissa svåra fall kan man behöva hyvla diagonalt mot fibrerna för bästa resultat.
En hyvel kan användas för många olika arbeten, exempelvis:
- Avfasning och rundning av kanter
- Fräsning för sammanfogningsteknik vid möbeltillverkning
- Anpassning och förkortning av möbler, fönster, dörrar etc för att återställa funktionen
- Jämna ut och passa in skevt trä som lådor och dylikt
Oavsett vilken typ av arbete det gäller bör man se till att hyveln är vass för ett effektivt och smidigt arbete.
Slutsats
Hyvling är en övningssak: ju oftare du hyvlar, desto bättre resultat. I jämförelse kräver användningen av en handhyvel mer övning än användningen av en elhyvel. Med en elektrisk hyvel kan stora ytor bearbetas snabbare med mindre ansträngning. För många hemmafixare är det därför lämpligt att ha både en handhyvel och en stor hyvel som drivs på el i verktygsskåpet.