Våra leverantörer
Var kommer maten ifrån?
Visste du att vi erbjuder svenskodlade grönsaker och tulpaner? Eller att allt vårt kött från märket Svea Lantkött kommer från svenska gårdar och slakterier? Här nedan kan du lära känna någr av våra leverantörer runtom i landet.
Samtliga odlare är certifierade enligt IP Sigill Frukt & Grönt eller Global GAP.
Nordic Greens i Dalköpinge
Nordic Greens Trelleborg AB är Sveriges största tomatodlare. Odlingen är 160 000 kvadratmeter stor, vilket motsvarar ungefär 28 fotbollsplaner. Familjen Pedersen har en lång tradition av odling som startade i Odense i Danmark och idag äger Mads Pedersen familjeföretaget och är fjärde generations trädgårdsmästare i familjen.
Odlingen Dalköpinge ligger utanför Trelleborg. Här på de sydliga breddgraderna är soltimmarna många och sommardagarna långa, vilket är mycket gynnsamt för tomatodling. Här odlas tomater i alla dess former, smaker och färger, främst kvisttomater men även många små söta specialtomater. Odlingen är modern och har satsat mycket på en miljövänlig odling med uppvärmning med flis och recirkulerande bevattning. Även under vinterhalvåret kan det odlas tomat i Dalköpinge. Då kompenseras bristen på solljus med speciellt framtaget LED-ljus.
MB Grönsaker i Dösjebro
Micke och Branka Knesevic startade sin odling 1999 med att arrendera mark vid en liten gård i Skåne, och har för varje år utvecklat och utökat sin odling till dagens egenägda 80 hektar. Favoriten bland grödorna är zucchini, en utsökt grönsak som är rolig och stimulerande att odla. Utöver zucchini odlar Micke och Branka isbergssallat och romansallat. På frågan vad som är det bästa med att vara odlare får vi svaret: "Att man får styra själv, förtjusande att jobba så hårt i perioder och se det växa. Följt av lugnare perioder där man kan ladda upp batterierna på nytt"
Charles Hansson i Håkantorp
Charles Hansson är den största leverantören av morötter till vårt eget varumärke Matriket, där vi samlar svenskodlad frukt och grönt. På sin gård i Håkantorp vid den skånska västkusten har Charles odlat morötter sedan 1992. Vi har samarbetat med Charles ända sedan Lidl öppnade i Sverige, det vill säga 2003. Från hans gård levereras morötter cirka elva månader om året.
Dan Pettersson i Vinberg
En stor del av potatisen på Lidl levereras av halländska Långås Potatis & Rotfrukter, som ägs gemensamt av ca 60 lantbrukare. En av dem är Dan Pettersson. Han driver två gårdar i Vinberg utanför Falkenberg: Töringe med anor från 1800-talet, och Ansagård som byggdes på 1920-talet.
Intresset för odling har Dan haft sedan barnsben. Sedan början av 2000-talet har potatis varit hans specialitet, och vid sidan av odlingen har han ett företag som hjälper andra potatisodlare med råd. Förutom potatis odlar Dan bland annat lin och raps.
Klagstorps Gurkodling i Klagstorp
Roy Rosendahl har arbetat med tomat och gurka i hela sitt yrkessamma liv. Roy som är född och uppvuxen i Finland började tidigt att arbeta i odling och därefter har han arbetat i odlingar både i Kanada och i Sverige. Idag äger och driver Roy Rosendahl Klagstorps Gurkodling som ligger, precis som namnet avslöjar, i Klagstorp utanför Malmö.
Klagstorps Gurkodling är en av få som odlar gurka i Sverige året runt. Under vinterhalvåret kompenseras bristen på solljus med speciellt framtagna lampor av LED och HPS. Med lampornas hjälp kan vi därför njuta av svensk gurka året om. Klagstorps gurkodling är klimatcertifierad, vilket innebär ytterligare ett miljöansvar i produktionen.
Görarps Blomsterproduktion i Helsingborg
Trädgårdsmästare Catrin Jensen driver tillsammans med sina medarbetare krukväxtodlingen med sina 42 000 kvadratmeter, belägen i södra Helsingborg. Hon är fjärde generations odlare i familjeföretagets historia sedan 1914. Hög klass och kvalitet tillsammans med miljömedvetenhet är företagets ledstjärna.
Görarps Blomsterproduktion har samarbetat med Lidl sedan 2018.
Möllegårdens morötter i Löddeköpinge
I skånska Löddeköpinge ligger familjeföretaget Möllegårdens Morötter AB som odlar och paketerar morötter och palsternackor, men även sparris och pumpor i säsong. Företaget drivs av Erik, sonen Linus och dottern Amanda som är tredje generationen. I sluttningarna ner mot Lödde å odlas varje år runt 100 hektar morötter, och alla fälten ligger inom en 5 kilometers radie från gården i Löddeköpinge. Ett tiotal olika sorter odlas för att få fram speciella egenskaper hos morötterna, som lämpar sig olika beroende på bland annat jordart och lagringstid. Avfallet går till biogas samt djurfoder. Mycket fokus läggs på miljö och kvalitet, vilket gör produktionen långsiktig och hållbar.
Ryftes Grönsaker på Gotland
Ryftes Grönsaker är ett familjeföretag beläget på Gotland. Här har det odlats morötter och grönsaker i över 50 år. Företaget drivs nu av andra generationen, systrarna Karin & Erika Andersson. På gården bedrivs allt från odling till paketering. Packerier och kyllager drivs av grön el från gårdens egna solcells- & vindkraftsanläggning.
Gotland har unika förutsättningar för odling, med sina många soltimmar och kalkrika jordar, vilket ger extra söta morötter. Tillsammans med duktiga odlare och engagerade medarbetare levererar Ryftes krispiga söta morötter till Lidl nästintill året runt.
Utöver morötter hittar du periodvis andra godsaker från Ryftes i frukt- & grönt- avdelningen, såsom palsternacka, ramslök och sparris.
Tord Erikssons Frukt i Arkelstorp
Magnus driver familjeföretaget Tord Erikssons Frukt tillsammans med sin son Mattias, i Arkelstorp i nordöstra Skåne. Familjen har anor med flera generationers äppelodlare bakåt i tiden.
1952 startades företaget av Magnus far Tord. Fruktodlingarna sträcker sig över 65 hektar bördig naturskön och vacker mark, som är speciellt lämpad för fruktodling eftersom jorden värms upp av de fyra stora sjöarna i Sjöriket.
Deras filosofi är att odla, förädla och sälja förstklassiga äpplen. För att hålla den höga kvaliteten och tidens ökade krav på svensk frukt arbetar de aktivt med miljö- och kvalitetsfrågor. Tord Erikssons Frukts filosofi är att arbeta med ständiga förbättringar. Därför kan de numera genom en modern avancerad kylteknik erbjuda våra kunder svenska högkvalitativa äpplen året runt.
Wirahill i Oxie
Strax söder om Malmö ligger Wirahill. Här odlas flera olika kålsorter, bland annat blomkål och spetskål. Men även den populära roten rotselleri. År 1973 startades Wirahill av en man vid namn Bertil, som fram till år 2019 drivit Wirahill samt hunnit bli den största producenten på blomkål i Sverige. 2019 växlade Bertil över företaget till de tre drivna bröderna Magnus, John och Olof.
"Det är en häftig utmaning vi antagit oss. Även om odlaryrket innebär många utmaningar som till exempel yttre faktorer som man inte kan påverka - väder och vind, så är drivet och intresset att odla svenska råvaror större än utmaningarna hos oss alla tre" säger Magnus Gränsbo.
Ellenholm & Vadensjö i Asmundtorp
Ellenholm & Vadensjö Jordbruks AB grundades i mitten av 90-talet av Hans Gunnarsson och Lars Wall Persson. Innan de startade hade de båda generationsodlarna egna företag. Efter några år av samarbete med maskiner och odling slog de ihop sina båda bolag. Idag drivs företaget av Lars Wall Persson och Erik Gunnarsson.
Odlingarna ligger vid den skånska västkusten där vädret är gynnsamt för lång svensksäsong med milda vårar och långa ljusa sommardagar. De satsar mycket på att driva en hållbar svensk odling med miljö, kvalitet och smak i fokus. Under åren har bolaget växt på alla sätt. Från början odlades cirka 150 hektar och idag drivs närmare 2000 hektar.
Ellenholm & Vadensjö har ett brett utbud av produkter med fokus på jordgubbar, frilandsodlade örter och kål. Lars och Erik ser sin odling som en grönsaksdisk som kan ändras efter kunders önskemål. Under växtsäsongen styr de hela kedjan från liten planta till färdig produkt och under de kalla månader då den skånska myllan vilar så importerar och packar de en del av produkterna på kunders önskemål.
Östgöta Svamp i Vikingstad
I Vikingstad utanför Linköping driver fyra ingenjörer som träffades på Linköpings Universitet en toppmodern svampodling.
Svampvärlden lockade dem då, de visste hur mycket deras tekniska kunnande kunde utveckla champinjonodlingen. För att framgångsrikt odla champinjoner krävs det att man kontrollerar temperaturen, luftfuktigheten, koldioxiden och syrehalten i odlingsmiljön.
De har nu utvecklat en app så att de även kan kontrollera odlingen på distans.
Med hjälp av Östgöta Svamp har Lidl svenskodlad svamp året om!
Stockholmsgården på Österlen
Stockholmsgården är belägen på Österlen i södra Skåne, vid Kåsebergaåsen. Namnet på gården kommer från en liten kulle vid gården som heter Stockholm. Här odlar de gullök och rödlök på cirka 240 hektar.
Gården har i många generationer ägts av familjen Larsson. Idag är det bröderna Fredrik, Richard och Niclas Larson som driver gården, innan dess drevs den av deras farbröder Torsten och Lasse Larsson. Det torra klimatet och den höga kalkhalten i jordarna på Österlen gör det mycket lämpligt för lökodling.
Med hjälp av Stockholmsgården är det Lidls mål att ha svensk lök av hög kvalitet året om.
D&M Grönt i Båstad
Gården Nylyckan ligger nära sommarparadiset Båstad på Bjärehalvön i sydvästra Skåne. 1982 var året då Dan och Monica tog över gården från Dans föräldrar. De beslutade då om att även börja odla grönsaker och döpte odlingen fyndigt nog till D&M Grönt. Idag drivs gården av deras son Erik som ständigt vidareutvecklar odlingen.
På gården odlar man babyleafs så som rucola, spenat och mangold. De är också den enda odlingen i Sverige som odlar maché, vilket är en stor utveckling inom området. Machén skördas på ett annorlunda sätt jämfört med övriga babyleafs, då de skördas strax under markytan för att hålla ihop buketten med lite av roten kvar. På gården Nylyckan odlas även färskpotatis och de har Sveriges största odling av fänkål. Odlar gör de med både stolthet och glädje.
Broddarpsgården på Bjärehalvön
Broddarpsgården ligger vackert belägen strax utanför Torekov på Bjärehalvön i sydvästra Skåne. Här odlar Håkan Paulsson och hans son Julius flera olika sorters kål så som broccoli och svartkål, dessutom odlar de även potatis med den mycket omtyckta sorten Estelle® i spetsen. De har en odlingsyta på 100 hektar.
Håkan tog över familjegården redan 1986 och på den tiden hade man även djurhållning med både grisar och kor. För drygt 10 år sedan tog grönsaksodling över mer och mer. Till följd av detta så tog de beslutet att starta ett packeri där de både packar sina egna och granngårdars grönsaker.