Tvätta markis: så får du bort smuts & fläckar
Markiser är nästan ett måste för många trädgårdar för både dekorativa och praktiska skäl – en perfekt del i trädgårdsdesignen likaså ett härligt tillägg till grillkvällar under sommarsolen. Tyvärr fångar markiserna lätt upp smuts och kan till och med bilda mögel– speciellt om de rullas upp när de fortfarande är fuktiga.
Markiser görs ofta av slitstarka syntetiska fibrer som akryl, PVC eller polyester. Det är viktigt när du väljer ut en markis att du ser till att välja ett särskilt robust och lättskött tyg så att det blir enkelt att hålla markisen ren. Även om syntetfibrerna ofta är smutsavvisande bör du tvätta markistyget regelbundet så att smuts, mögel och fläckar inte skadar tyget på lång sikt och du behåller markisens livslängd. Läs vidare för våra bästa tips på rengöring av markiser.
Innehåll
Hur tvättar man markiser?
Som tur är behöver du inga specialverktyg eller speciella rengöringsmedel för att rengöra markisen. Följande material är saker som finns i de flesta hushåll:
Materiallista
- Mjuk sopborste eller handborste
- Trädgårdsslang
- Ljummet vatten
- Tvättmedel (tvål, diskmedel eller milt rengöringsmedel)
- Golvmopp
- Svamp/trasa
- Stege
För att rengöra markisen måste den först och främst vara helt utdragen. Däremot behöver du inte montera av den – du bör kunna komma åt alla vrån med hjälp av en stege.
Steg 1: Få bort grov smuts
Ta först bort grov smuts och löv med en mjuk borste och torka av markisens hölje och ram med ljummet tvålvatten. Skölj sedan av duken med en trädgårdsslang eller kallt vatten.
Steg 2: Tvätta markistyget med mopp
Använd en golvmopp och rengör först ovansidan och sedan undersidan av markisen med din valda såpblandning – bäst är en mild tvål, diskmedel eller ett milt rengöringsmedel. När du torkar markisen bör du arbeta från baksidan till framsidan så att det smutsiga vattnet inte smutsar ner området som redan har torkats av. Skölj sedan markisen med rent vatten.
Steg 3: Torka av markisens fällramar
Efter att du tvättat markisens tyg är det även viktigt att rengöra fällarmarna, det gör du enkelt med en fuktig trasa. Detta snabba steg gör att du kan bli av med vanligt slitage och undvika ytterligare smuts väldigt snabbt.
Viktiga säkerhetsåtgärder
Oftast behöver man en stege till hands för att komma åt att tvätta markisens alla vrån. När du arbetar på stegen, se till att du har ett säkert fotfäste. Bäst är att låta en andra person hjälpa till med att tynga ner och hålla fast stegen. När det gäller motordrivna markiser måste man se till att de inte oavsiktligt dras in under rengöringen, därför bör kontakten alltid dras ur i förväg.
Hur får man bort envisa fläckar från markisen?
Ibland finns det envisa fläckar på markisväven som inte går att få bort med vanlig såpa. I detta fall krävs ytterligare rengöringsmedel. Vissa är enkla men effektiva husmorstips, andra är specialrengöringsmedel som kan köpas på exempelvis bygg- och järnaffärer.
Fågelspillning
Vid fågelspillning kan du tvätta markisen med galltvål eller markisrengöringsmedel.
Mögel
Använd vinägervatten eller mögelborttagande medel speciellt framtaget för markiser för att få bort mögel. Läs vidare nedan för mer information kring hur du tar bort mögel från markisen.
Tvätta markis med ättika och bikarbonat
Du kan göra rent dina markiser med sånt som redan finns i hemmet. Precis som med köksrengöring fungerar även både bikarbonat och ättika perfekt när du rengör markistyget. När du använder hushållsmedel som bikarbonat eller vinäger är det viktigt att se till att de inte kommer ner i grundvattnet. Efter att du har behandlat fläckarna bör de därför torkas av ordentligt med en trasa innan du börjar använda trädgårdsslangen för att spola av markisen.
Tvätta markis med ättika
Gör en egen blandning på ättika eller vinäger och vatten för att få bort mögel. Använd en del ättika till fyra delar vatten. Blanda innehållet i en sprayflaska och spraya sedan ner fläcken eller möglet med medlet. Låt det verka i cirka två timmar innan du borstar bort det med en mjuk borste.
Rengör med bikarbonat
Blanda bikarbonat med lite vatten för att skapa en smet. Smeta blandningen sedan på fläckarna och låt det verka i 15 minuter innan du borstar bort det.
Ta bort mögel på markis
Hur får man bort mögel från en markis? Det finns flera sätt att gå tillväga men här är våra favorittips:
- Börja med att rengöra ytan på markisen med en fuktig trasa. Se till att ta bort allt smuts och damm.
- Spraya sedan en mögelavlägsnande medel på markisen, såsom en blandning av ättika och vatten. Låt det sitta i enligt instruktionerna på förpackningen.
- Skrubba sedan ytan på markisen med en borste eller en svamp. Se till att ta bort allt mögel.
- Spola sedan av ytan med vatten och låt den torka helt innan du använder markisen igen.
När och hur ofta ska jag rengöra markisen?
Som tumregel bör du rengöra markisen en eller två gånger per år. Bäst är att göra den första rengöringen innan sommaren drar igång – alltså, någon gång på våren. Då får du bort fläckar och mögel som kan ha bildats under vintern. För att förhindra att det bildas ännu fler fläckar bör markisen även rengöras före vinteruppehållet – alltså, någon gång under hösten. Om du rullar upp en smutsig markis är det lättare att smutsen fastnar ännu mer och blir desto svårare att avlägsna senare.
Hur och när ska jag impregnera markisen?
Markiser är vanligtvis impregnerade av tillverkaren när de levereras. Detta varar i ungefär fem år beroende på tillverkare. Det är därför tillräckligt att fräscha upp impregneringen efter att denna tid har passerat. För att göra jobbet så effektivt som möjligt, bör du använda en impregnering av hög kvalitet och noggrant följa instruktionerna när du applicerar den.
5 tips på hur du håller markisen ren
Du kan enkelt förebygga många vanliga problem såsom fläckar och mögel genom ordentlig och regelbunden hantering och rengöring av markis:
- Markisen bör bara rullas ihop när den är helt torr. Rullas den upp fuktig kan fukten inte komma ut, vilket resulterar i mögel- och mögelfläckar.
- Rulla upp markisen vid dåligt väder och när den inte används under en längre tid, då utsätts den inte i onödan för väder, pollen och fåglar.
- Avlägsna grov smuts, löv och grenar så fort som möjligt. Samma sak gäller för fläckar som fågelspillning. Ju snabbare du reagerar, desto mindre skada tar materialet.
- Använd mildare rengöringsmedel. Alltför starka medel kan skada impregneringen och minskar därmed markisens skydd.