Odla tomater & plantera om tomater

Finns det något bättre än egenodlade tomater? Tomater är en av de mest populära grönsakerna, inte bara för att de är ganska enkla att lyckas med men också för att de verkligen höjer vilken rätt som helst till helt nya nivåer. Vare sig du byter ut krossade tomater till egenodlade i recept som klassisk köttfärssås med spaghetti eller i en fräsch gazpacho så ger det garanterat rätten en betydligt rikligare smak. Med det sagt så är ju dessa ettåriga växter därför ofta förstahandsvalet för många när de fixar sitt första grönsaksland eller balkongodling. I den här guiden hittar du allt du behöver veta för att lyckas med dina tomatplantor oavsett vilken tomatsort du väljer. Se även till att spana in fler av våra trädgårdstips för att lära dig hur du lyckas i resten av grönsakslandet.


Innehåll


Plantera tomater

Tomater kan inte sås direkt i trädgårdsrabatten eller i blomkrukan på balkongen. Du måste därför börja med att odla tomatfröerna inomhus eller i växthus för att se till att tomatplantorna får förkultiveras och får tillräckligt med tid att växa ordentligt eftersom de behöver flera månader vid stabila och varma temperaturer.


När ska man så tomater?

Det är viktigt att plantera ut tomaterna vid rätt tidpunkt eftersom de är mycket känsliga för kyla och lite sol. Du kan odla tomater inomhus eller i växthus redan mellan februari och mars. Då är plantorna starka nog att planteras ute lagom till mitten av maj. Tiden från frö till skörd varierar mellan två och fyra månader. Beroende på vilken sort det är så kan de skördas mellan juli och oktober.

Odla tomater på balkong

Har du ingen trädgård kan du fortfarande odla tomater på balkongen. Så länge du väljer rätt förberedelser beroende på vilken tomatsort du planterar så kan de även växa på balkongen, terrassen eller inomhus!


Terrass och balkong

Du kan även odla tomater i krukor på altanen och balkongen utan problem. Små tomatsorter såsom körsbärstomater och cocktailtomater växer inte högre än en halv meter och kan därför odlas bra på en liten yta. Det går även bra att odla andra typer av tomater i hink eller stora krukor på balkongen så länge rötterna får tillräckligt med utrymme. Dina tomatkrukor bör ha en volym på 10 till 20 liter per planta, dvs, har du en kruka som rymmer 40 liter betyder det att du kan plantera två till fyra plantor i den. Glöm inte heller att tomatplantor behöver mycket ljus för att växa optimalt, så se till att du ställer krukorna i ett soligt läge.


Inomhus

Med tillräckligt ljus kan du så, plantera och skörda tomater helt och hållet inomhus. Oftast ger en plats vid ett fönster i söderläge i ett medeluppvärmt rum som köket eller vardagsrummet tillräckligt bra förhållanden.


Tomatsorter som fungerar bra inomhus

  • Körsbärstomater och plommontomater
  • Ildi, Maskotka
  • Tiny Tim

Dessa sorter har lågt växande plantor och tar mindre plats.

Odla tomater i trädgården

Det finns generellt tre sätt att odla tomater i din egen trädgård:


  1. Du kan skapa ett klassiskt grönsaksland
  2. Plantera i en pallkrage
  3. Odla i ett växthus


Ha tillräckligt med avstånd mellan de olika plantorna

Oavsett vilket av dessa ovan alternativ som du väljer är det viktigt att du ser till att ha tillräckligt med avstånd mellan plantorna för att de ska trivas bra. Detta betyder att det bör vara ett avstånd på 45 till 50 cm mellan de enskilda plantorna så att tomaterna får bra med ljus och jorden fortfarande är tillräckligt genomluftad.


Grönsaksland

Tomater är ett måste i varje köksträdgård. De känsliga tomatplantorna bör inte planteras ut förrän i mitten av maj eftersom jorden och luften då är tillräckligt varm och de inte längre kan skadas av låga temperaturer. Du kan även skapa en folietunnel för att skydda dem från vind och regn.

När man planterar ut i ett grönsaksland med flera olika typer av grönsaker är det bra att hålla koll på vilka plantor som kommer överens med varandra så att de inte hindrar varandra från att växa. Längre ner har vi listat bra och dåliga grannar till tomatplantan.


Vilka växter trivs med tomatplantor?

Vissa växter hindrar varandras tillväxt när de planteras bredvid varandra – andra kompletterar varandra perfekt. Innan du planterar ut dina tomater är det bra att ha koll på vilka grannar som är bra och dåliga för tomaten.


Bra grannar


  • Bönor
  • Jordgubbar
  • Vitlök
  • Rödbetor, rädisor
  • Örter (basilika, persilja)
  • Purjolök
  • Morötter
  • Sallad
  • Spenat


Dåliga grannar


  • Auberginer
  • Broccoli, blomkål
  • Ärtor
  • Fänkål
  • Gurkor
  • Potatis
  • Lök


Pallkrage

Planerar du på att odla tomater i pallkrage kan du göra detta 2-3 veckor tidigare eftersom att jorden i en upphöjd pallkrage är något varmare än på marknivå. När du skapar pallkragen är det bra att anpassa höjden till tomatsorten: högväxande sorter bör planteras i en låg höjd, annars blir det svårare att ta hand om dem ju högre de växer. Mindre sorter kan däremot lätt odlas i en ryggvänlig upphöjd bädd med en meters höjd.


Växthus

Det bästa och enklaste sättet att odla tomater är i ett växthus. I växthuset skyddas de från regn och vind och kan växa under varma temperaturerna och producera fyllig frukt. Växthuset bör ha ett genomskinligt tak, värme och ett skydd mot för mycket sol på sommaren. Då växthuset har varmare temperaturer kan du plantera ut tomater redan i april.

Instruktioner: odla tomater steg för steg

Material

  • Fröbricka
  • Planteringsjord
  • Krukor
  • Glasunderlägg
  • Handspade
  • Handskyffel
  • Vattenkanna eller trädgårdsslang
  • Kompost
Text And Image Section

Steg 1: Så tomatfröer

Så den valda tomatsorten i 4-5 cm djup i fröbrickor eller i enskilda krukor fyllda med krukjord. Varje frö får ett eget 1 cm djupt hål som du sedan täcker med jord. Fröet behöver mycket ljus, vatten från en sprayflaska flera gånger om dagen och en rumstemperatur på runt 20 °C för att plantorna ska kunna utvecklas. Fönsterbrädan är perfekt ställe att ställa fröbrickan på.

Text And Image Section

Steg 2: Plantera om tomatplantorna

Efter cirka tre veckor efter sådd har plantorna utvecklat de första bladen och är redo att tas ut. Vid omplantering separeras de enskilda plantorna från varandra och omplanteras i separata krukor eller hinkar. På så sätt kan de utvecklas bättre och behöver inte kämpa för utrymme och näring. Använd en sticka för att ta ut de ömma rötterna. Här kan du använda dig av en grillpinne eller annan typ av pinne.

Text And Image Section

Steg 3: Plantera ut tomatplantorna

3-4 veckor efter att du planterat om kan du plantera tomaterna i grönsäksbädden. Kratta ner mycket kompost i jorden så att den förser tomaterna med mycket näring. Använd en spade för att gräva ut hål, ta försiktigt bort tomatplantan från krukan och placera den i hålet. Tryck ner jorden ordentligt och vattna plantan.

Text And Image Section

Steg 4: Binda upp tomaterna

Du kan använda dig av grillpinnar eller annat liknande material för att binda upp plantorna. Vartefter att plantorna växer kommer du att behöva längre och starkare pinnar. Du kan även använda dig av ett växtstöd. I båda falla så behöver du även ett snöre för att binda fast plantan till stödet, välj då den del av stjälken som är tjockast, det gör att den står mer stabilt. Planterar du i växthus kan du även fundera på att använda stöd ovanifrån, dvs. när plantorna är tillräckligt stora kan du knyta ett snöre från ett par delar på stjälken (precis under en grening) för att sedan hålla plantan uppe. Glöm inte att dra åt snöret något alltefter att plantan växer.

Ta hand om tomaterna på rätt sätt

Tomater behöver mycket näring för att de ska kunna växa bra. Därför är det viktigt att du gödslar plantorna två gånger i månaden. Du kan använda specialgödsel för tomater, kompost eller nässelgödsel som lämpliga gödningsmedel.

Under de första två veckorna efter plantering ska tomaterna vattnas med minst en halv liter vatten varje dag. Efter vecka två kan du vattna med en vattenkanna alltefter att du ser att plantan låter bladen hänga lite slappa på morgonen. Det är viktigt att inte hälla vattnet uppifrån, utan under bladen. På så sätt undviker du att svampsjukdomar bildas.

Det är också viktigt att tjuva tomatplantan med jämna mellanrum för att se till att plantan koncentrerar sin energi i de mest lovande skotten.


Hur vet jag när det är dags att skörda?

Tomaterna bör vara något mjuka men inte helt mjuka och ha fått sin fulla färg. Frukten mognar inifrån och ut så om den är helt mjuk betyder det att den fått sitta lite för länga på plantan. När du försöker vrida av den från stjälken bör den komma av väldigt lätt.


Att välja tomatsort

Det finns flera olika tomatsorter att välja bland när det kommer till odling och alla har de olika typer av smakprofil och passar till olika rätter. Ta en titt på vår tomatguide för att läsa mer om olika sorter!



ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL