Kanelbullens dag 2025
Kanelbullens dag är en av Sveriges mest populära matdagar och är en dag som bjuder in till många fikastunder för både barn och vuxna. Om du tvekar på om barnen ska få äta kanelbullar eller inte på Kanelbullens dag så är svaret JA! Självklart ska du köpa hem några kanelbullar till barnen och resten av familjen. Det är en del av den svenska kulturen att äta så många kanelbullar som du bara kan den 4:e oktober. Förr bakade de flesta egna bullar, nu går det till och med att beställa hem kanelbullar direkt till dörren. Det blir dock alltid godast om du bakar kanelbullarna själv efter ett klassiskt recept.
Historien bakom Kanelbullens dag
Kanelbullens dag är en populär temadag som kom till år 1999. Den hittades på av Kaeth Gardestedt när hon arbetade på Hembakningsrådet. Hembakningsrådet är till för att uppmuntra den svenska befolkningen att baka mer och köpa fler bakprodukter. Hembakningsrådet var en gemenskap mellan jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och smörtillverkare. Idag ägs Hembakningsrådet av Dansukker. Den 4:e oktober blev ett bra datum, tyckte Kaeth Gardestedt, då det inte behövde konkurrera med andra högtider.
Olika recept på kanelbullar
Det finns tusentals olika recept på kanelbullar, men de allra flesta innehåller smör, mjöl, socker, kanel, jäst, mjölk, ägg och pärlsocker. Många bagerier använder sig av muscovadosocker istället för vitt strösocker, vilket ger en mild kolasmak vid upphettning. Om du är äggallergiker kan det vara bra att byta ut äggen i toppingen mot sockerlag som görs på lika delar vatten och socker. Om du vill baka glutenfria kanelbullar så byter du ut mjölet till ett glutenfritt mjöl.
Men det viktigaste när du bakar kanelbullar är kanske inte ingredienserna i sig, utan snarare kärleken och omsorgen som läggs ner under bakningen. Varje bullbakare har sina egna små hemligheter och knep för att få fram den perfekta kanelbullen. Vissa låter degen jäsa en extra gång för att få den extra fluffig, medan andra viker degen flera gånger för att uppnå många lager av smör och kanel.
Även om ingredienserna varierar beroende på traditioner och personliga preferenser, finns det några grundläggande principer som alla borde följa. Det är viktigt att inte överarbeta degen. Ju mindre man arbetar med degen, desto luftigare och mjukare blir bullarna. Något annat viktigt att ha i åtanke är temperaturen på mjölken när man löser upp jästen. För varm mjölk (50 grader) kan döda jästen, medan för kall mjölk (10 grader) kan förhindra den från att aktiveras. Sikta på att mjölken ska vara samma som din kroppstemperatur, ca 37 grader.
Antingen håller du dig till de klassiska kanelbullarna, eller så kan du ta ut svängarna och göra en butterkanelbulle med dulce de leche. Huvudsaken är att du har roligt under Kanelbullens dag.
Saftiga kanelbullar, recept:
Ingredienser:
Deg:
25 gram jäst
50 gram smör (normalsaltat)
3 dl mjölk (mellanmjölk)
½ dl strösocker
2 krm salt
8 dl vetemjöl
Fyllning:
110 gram ljummet smör
1-2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Topping:
2 ägg
2 dl pärlsocker
Så här bakar du kanelbullar:
Gör bulldegen:
1. Mät upp alla ingredienser.
2. Smält smöret och blanda det med mjölken. Vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°C.
3. Smula ner jästen i en stor bunke.
4. Häll över den fingervarma mjölkblandningen och rör om tills jästen har lösts upp.
5. Tillsätt strösocker, salt och det mesta av vetemjölet (spara lite till utbakning).
6. Arbeta samman degen väl tills den är slät och elastisk, cirka 5-10 minuter med händerna eller med en degkrok i en maskin.
7. Låt degen jäsa under en duk i cirka 1 timme eller tills den har dubblats i storlek.
Förbered fyllningen:
8. Se till att smöret är mjukt men inte smält.
9. Blanda smöret med kanel och strösocker tills det blir en smidig smet.
Forma kanelbullarna:
10. Stjälp upp den jästa degen på ett mjölat bord och knåda den lätt.
11. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 30x50 cm.
12. Bred på fyllningen jämnt över hela degen.
13. Vik degen dubbel eller rulla den till en lång rulle.
14. Skär rullen i skivor om du rullade den, eller skär rektanglar om du vek den.
15. Lägg bullarna med snittytan uppåt på bakplåtspappersklädda plåtar.
Jäsning:
16. Täck över bullarna med en duk och låt dem jäsa i cirka 30-40 minuter eller tills de har blivit större i storlek.
Förbered toppingen:
17. Vispa äggen lätt i en skål.
18. Pensla de jästa bullarna med det uppvispade ägget.
19. Strö över pärlsocker på toppen av varje bulle.
Grädda bullarna:
20. Förvärm ugnen till 225°C (200°C om du har varmluftsugn).
21. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills de är gyllene och välgräddade.
22. Låt bullarna svalna på ett galler.
Vika kanelbullar på 10 olika sätt
Kanelbullar är inte bara populära för sin ljuvliga smak, utan även för deras vackra former. Att vika kanelbullar går att göra på massor av olika sätt. Med lite övning och kreativitet så kommer du att få in snitsen snabbt.
Klassisk snurr:
- Kavla ut degen till en rektangel.
- Bred på fyllningen jämnt.
- Rulla ihop degen från långsidan och skär sedan i bitar.
Kanel-knuten:
- Dela degen i mindre bitar.
- Rulla varje bit till en lång sträng.
- Gör en knut genom att snurra strängen runt dina fingrar och fäst ändarna under bullen.
Dubbelknuten:
- Rulla ut degen som en sträng, gör en första knut, sedan en andra ovanpå den första.
Fjärilen:
- Skär degen i remsor.
- Snurra varje remsa lite lätt och vik den sedan på mitten så att den ser ut som en fjäril.
Flätor:
- Dela degen i tre delar.
- Fläta ihop delarna och forma till en cirkel eller låt vara som en lång fläta.
Rosett:
- Skär degen i remsor.
- Snurra varje remsa och forma sedan till en rosett genom att göra en ögla.
Spiral:
- Kavla ut degen tunt.
- Skär små remsor och rulla ihop dem till spiraler.
Flätad kringla:
- Dela degen i tre delar och rulla till långa strängar.
- Fläta ihop strängarna och forma sedan till en ring.
Hjärtan:
- Kavla ut degen och skär i remsor.
- Lägg remsorna korsvis över varandra och forma till ett hjärta.
Jätten:
- Vik degen omlott 3 gånger. Skär 3 långa remsor av degen och sätt ihop dem till en lång orm.
- Snurra ormen med deg till en jättestor kanelbulle.
15 tips för att få riktigt saftiga kanelbullar
1. Färsk jäst: Använd alltid färsk jäst och försäkra dig om att den inte är utgången.
2. Rätt temperatur på mjölken: Värm mjölken till kroppstemperatur (cirka 37°C) för att aktivera jästen optimalt utan att döda den.
3. Överarbeta inte degen: Blanda tills ingredienserna just går ihop för att bibehålla degen luftig.
4. Lång jästid: Låt degen jäsa i minst 1 timme eller tills den fördubblat sin storlek.
5. Smör i fyllningen: Använd riktigt smör i fyllningen för bättre smak och saftighet.
6. Täck med bakduk: Medan bullarna jäser, täck dem med en fuktig bakduk för att förhindra uttorkning.
7. Mjöla ytan: Använd rikligt med mjöl när du kavlar ut degen för att förhindra att den klibbar.
8. Undvik att packa bullarna: När du placerar bullarna på plåten, se till att lämna lite utrymme mellan dem så att de kan expandera.
9. Förvaring: Om du inte äter upp alla bullar direkt, förvara dem i en lufttät påse för att bibehålla saftigheten.
10. Efterjäsning: Efter att du format och lagt bullarna på plåten, låt dem jäsa en andra gång innan gräddning.
11. Förbered fyllningen: Blanda smör, socker och kanel väl så att fyllningen är jämn och lätt att sprida ut.
12. Mät ingredienserna: Använd korrekta mått för ingredienserna, då för mycket mjöl kan göra bullarna torra.
13. Ugnens värme: Se till att ugnen är ordentligt förvärmd och använd mitten av ugnen för bästa gräddningsresultat.
14. Pensla med ägg: Innan gräddning, pensla bullarna med ägg eller mjölk för att få en gyllene yta.
15. Håll koll på tiden: Övergrädda inte! Det är bättre att koll på bullarna lite för ofta än att låta dem stå för länge.
Med dessa tips kommer dina kanelbullar att bli väldigt saftiga och oemotståndliga!
Frågor om Kanelbullens dag
Över hela världen firas Kanelbullens dag den 4:e oktober varje år.
Vi svenskar köper ca 7 miljoner kanelbullar inför och under Kanelbullens dag.
Alla bullar äts tyvärr inte upp på Kanelbullens dag, men mellan 5-6 miljoner kanelbullar äts upp på Kanelbullens dag.
Allt var en försäljningsstrategi som såg till att varor som jäst, socker, mjöl och smör såldes som aldrig förr.
Året var 1999 och dagen grundades av Kaeth Gardestedt som då var projektansvarig på Hembakningsrådet.
Sverige och Finland är de länder som firar Kanelbullens dag. Det finns dock vissa amerikaner som firar “national cinnamon bun day”. Svenska kyrkan firar Kanelbullens dag i de flesta länder.
Kanelbullar kallas för cinnamon roll eller cinnamon bun på engelska.
De flesta kanelbullarna som äts på Kanelbullens dag sker på arbetsplatser runt om i landet. Det är vanligt förekommande att företag köper in kanelbullar som de bjuder sina anställda på.
Enligt Sveriges bagare & konditorier är det 75-77% som köper färdiga kanelbullar och endast 23-25% som bakar egna kanelbullar.
Oftast brukar det bjudas på en kanelbulle eller två, men du kan även säga "Glad Kanelbullens dag" till någon.