Allt du behöver veta om att beskära bärbuskar
Vill du maximera möjligheterna för ordentlig skörd av bär bör du beskära dina bärbuskar varje år. Genom att beskära dina bärbuskar årligen drar du ned risken för skadeangrepp och ger busken bättre förutsättningar för att ge rikligt med bär. Läs vidare för att lära dig mer om hur du beskär olika sorters bärbuskar så som björnbär, krusbär och vinbär.
Den bästa tiden att beskära bärbuskar
Du bör beskära dina bärbuskar på senhösten varje år efter att skörden är avslutad och alla löv fallit av från busken. Missar du att beskära busken på senhöst har du fortfarande möjlighet att klippa ned dina bärbuskar på vårvintern innan bladen och knopparna vaknat till liv.
Klippa bärbuskar – så gör du
En för tät buske angrips lättare av sjukdomar, därför är det viktigt att hålla dina bärbuskar luftiga. Klipp de grenar som du önskar ta bort så nära marken som möjligt för att minimera risken att stumparna som blir kvar drabbas av sjukdomar, och för att ge nya skott möjlighet att växa fritt. Ta bort äldre grenar som börjat hänga väldigt långt ner mot marken, dessa försvårar ändå bara bärplockningen. Spara de grenar på din bärbuske som pekar mestadels uppåt samt nya och starka skott. Bäst skörd får du på de genar som är någonstans mellan 2–5 år gamla.
Beskära björnbär
Björnbär blir gärna övervuxen snabbt om man inte regelbundet beskär den. Klipp ner de grenar som burit frukt under säsongen men spara en-två huvudstammar inför nästa skördesäsong. Genom att klippa de grenar som burit frukt främjar man möjligheten till nya starka skott.
Beskära krusbär
Krusbär behöver precis som andra bärbuskar beskäras för att hållas ung och frisk. Äldre och döda grenar bör tas bort helt och hållet, även grenar som hänger ner nära marken bör klippas bort. Klipp grenarna så nära marken som möjligt för att minska risken för angrepp. Som bäst skörd får du på en buske som har en blandning mellan lite äldre och nyare grenar och som är relativt luftig.
Beskära vinbär
Vinbär beskärs på samma sätt som krusbär. Äldre och döda grenar bör tas bort, samt grenar som hänger ner mot marken. Håll busken luftig och fin för att minska risken för angrepp. Låt vinbärsbusken behålla både lite äldre och nyare grenar.
Beskära hallon
Hallon beskär du på samma sätt som du beskär björnbär. Ta bort alla grenar som burit frukt under säsongen, klipp grenarna så långt ned mot marken som det bara går. Ta även bort torra och döda grenar samt skott som är svaga och inte vuxit till sig under säsongen.
Beskära blåbär
Blåbärsbuskar behöver normalt inte beskäras. Vill du ändå beskära amerikanskt blåbär så bör du göra det på samma sätt som andra bärbuskar. Beskär busken på senhösten eller tidig vårvinter. Klipp bort torra och döda grenar och ta bort äldre grenar som inte ger lika mycket skörd längre.
Vanliga frågor om att beskära bärbuskar
Beskär dina bärbuskar genom att klippa bort gamla och torra grenar så nära marken som möjligt. Klipp även ner grenar som är tunga och hänger ner mot marken. En bärbuske vill vara luftig med friska grenar som står upp.
Beskär dina bärbuskar på senhösten efter du skördat bären och alla löv fallit till marken. I nödfall går det även att beskära busken tidig vårvinter innan knoppar och blad börjat utvecklas.
Du bör börja beskära dina bärbuskar redan första året efter plantering, för att främja nya skott och förgrening av busken.