Rengör kylskåpet på rätt sätt
Kylskåpet är en riktig pelare i köket men med det sagt är det lätt hänt att olika typer av bakterier lyckas ta sig in med all mat som förvaras där, speciellt när kylen används varje dag. Men vad är viktigt att tänka på när man rengör kylskåpet ordentligt? Läs vidare om allt du behöver veta kring rengöring av kylskåp: hur du gör, vilka rengöringsmedel du bör använda och hur ofta du bör göra rent i kylskåpet. Läs också några tips om hur du bäst får bort dålig lukt i kylskåpet och hur du gör rent avrinningshålet.
För dig som siktar på att göra en riktig djuprengöring av hela köket kan du ju alltid kombinera kylskåpsrengöring med att rengöra ugnen, diskmaskinen eller spisen.
Innehåll:
Varför och hur ofta ska man rengöra kylskåpet?
Utan regelbunden rengöring av kylskåpet är det lätt att mögel och bakterier sprider sig snabbt vilket också leder till att maten i kylskåpet blir dålig snabbare. Du kan inte helt motverka att det bildas bakterier men däremot kan regelbunden rengöring hålla bakteriebildningen under kontroll och se till att kylskåpet alltid är rent vilket också ger maten en längre hållbarhet. De vanligaste rekommendationerna är att man städar kylskåpet en gång var 4-6e vecka.
Vilket rengöringsmedel bör man använda när man städar kylskåpet?
Att välja rätt rengöringsmedel är särskilt viktigt vid rengöring av kylskåpet för att förhindra att skadliga ämnen kommer in i maten. I princip bör man undvika kemiska rengöringsmedel eftersom de kemiska ämnena kan komma in i maten. Man kan dock använda sig av en mild rengöringsspray lätt utspädd med vatten. Lyckligtvis finns det också många husmorsknep såsom ättika eller bakpulver som du kan använda för att städa upp med bara ett par enkla steg.
Ättika och citronsyra
Visste du att du kan rengöra kylskåpet med ättika och citron? Mögel och bakterier har svårt att frodas på sura ytor vilket gör att både ättika och citronsyra är bra medel att använda vid rengöringen. Tillsätt helt enkelt två matskedar citronsyra, citronsaftkoncentrat eller ättika till två till tre liter varmt vatten och tillsätt en skvätt diskmedel. Med detta hemgjorda rengöringsmedel blir kylskåpet riktigt rent - använder du dig av citronprodukter så får det även en härligt fräsch doft!
Bakpulver och bikarbonat
Bakpulver och bikarbonat är perfekta för att få bort dåliga lukter. Ställ helt enkelt en skål med några matskedar bakpulver eller bikarbonat i kylen. Pulvret absorberar och neutraliserar lukter.
Så rengör du kylskåpet steg för steg
Gör rengöring av kylen enkel med vår steg-för-steg guide!
Steg 1: Förberedelser
Innan du kan börja att rengöra kylskåpet måste du stänga av strömmen. Därför är det smidigt att kombinera detta samtidigt som du gör annan typ av köksstädning, t.e.x. avfrostning av frysen om du även har ett frysfack i ditt kylskåp. Dessutom är det viktigt att rensa ut all mat från kylskåpet – har du en kylväska kan du använda den för att förvara maten i. Är det svalare temperaturer utomhus kan du även ställa ut maten. I de flesta fall så gör det inte så mycket att kylskåpsmaten står okyld ett litet tag.
Steg 2: Ta ut och rengör rörliga delar
Efter att du tömt kylskåpet bör du ta bort alla rörliga delar för att göra det lättare att diska av dem i diskhon med diskmedel och vatten.
Steg 3: Rengör innerväggar
Torka nu av kylskåpets innerväggar med en trasa fuktad i rengöringsmedel. Se till att trasan inte är för blöt då detta kan leda till mer fukt i kylskåpet. Finns det riktigt envis smuts kan du torka av detta med en hushållssvamp.
Steg 4: Lufta ut och slå på strömmen
När du har rengjort klart är det viktigt att ge kylen 5-10 minuter för att lufta ut ordentligt. Detta gör att du vädrar ut dåliga lukter och ser även till att alla avtorkade ytor torkar helt så att det inte bildas någon ytterligare fukt i kylskåpet. Slå på kylen så fort den är torr och ställ in alla matvaror.
Så bör du rengöra avrinningshålet
Avrinningshålet sitter oftast på baksidan av kylskåpet och är till för att leda ut överflödigt vatten som bildas via kondensering. Här är det viktigt att se till att det inte sitter några matrester i avrinningshålet då det kan leda till stopp och att det bildas en pöl av vatten längst ner i kylskåpet. Avlägsna eventuellt matrester och använda en fuktig trasa för att varsamt rengöra hålet.
Avfrostning av frysfacket
Att avfrosta frysfacket regelbundet är viktigt då det gör att frysen fungerar mer effektivt och även ger det en längre livslängd. För att få till ett iskallt frysfack krävs det nämligen mycket energi. Frysfacket bör därför avfrostas helt åtminstone en gång var tredje månad. Läs mer om hur du gör i vår guide om avfrostning av frys.
Tips: Så undviker du dålig lukt i kylskåpet
Det finns många möjliga orsaker till att ett kylskåp luktar illa, det bästa vapnet mot dålig lukt är att förebygga det i första hand!
1. Ha rätt temperatur i kylen
En vanlig anledning som inte all vet om är att man har den inställd på allt för varm temperatur. Kylen bör alltid ha en temperatur på 2-4 grader, varmare än så kan orsaka att maten blir dålig snabbare.
2. Förvara maten ordentligt
Dålig lukt kan också bildas för att mat inte förvaras ordentligt. Har du plastförpackningar som inte stängs helt eller plastpåsar som inte är helt förseglade gör detta att lukten strömmar ut och blandas med alla andra lukter.
3. Rensa kylskåpet ofta
Sen är det också självklart viktigt att göra sig av med dålig mat så fort som möjligt. Hinner det bildas mögel kan detta också leda till en dålig lukt.
4. Torka av
Det är lätt hänt att man spiller eller det blir kladdigt i kylen. Så fort du upptäcker det är det viktigt att torka av på en gång med en fuktig trasa.