Återodla purjolök och salladslök i vatten
Vi tar en tur genom återodlingsprocessen – hur kan vi ge nytt liv åt de grönsaksrester som ofta anses vara köksavfall? Här får vi en ny uppskattning för salladslök, purjolök, men även selleri och vitlök, som alla kan få en andra chans att frodas på din fönsterbräda.
En andra chans i vattenglaset
Innan du slänger rotdelen av dina grönsaker bör du tänka en extra gång – det går nämligen att ge dem nytt liv. Allt du behöver är ett glas och vatten. Resten säger sig självt egentligen, men nedan går vi igenom hur allt går till – bland annat vad som händer med vitlök i vatten.
Salladslök i vatten
Har du någon gång tittat på den där lilla stumpen av salladslök och funderat på om det verkligen är allt, att den gjort sitt? Svaret är ett rungande nej! Det räcker faktiskt med att placera rotdelen i ett glas med vatten (utan att täcka hela) för att ganska snabbt se hur den åter tar sig och börjar växa.
Byt vatten varje eller varannan dag för att hålla den fräsch, så har du snart en konstant återfödande källa till färsk salladslök. Klipp av det gröna, skär upp och använd den som garnering. Sedan växer det ut på nytt igen. Det är som magi (fast egentligen bara vetenskap)! Du kan även återodla den i jord efter att den växt till sig i vattnet.
Purjolök i vatten
Purjolöken, den robusta kusinen till salladslöken, fungerar i princip på samma sätt. Ställ rotdelen i ett glas med vatten, men se till att den får lite luft ovanpå. Placera glaset på en solig plats och se hur nytt liv spirar. Purjolöken tar sin tid, men resultatet - att kunna återvända (den gröna delen av) sin purjolök - är väl värt väntan.
Det är dessutom lika enkelt att återodla purjolök som salladslök. När den växt till sig lite, flytta den till en kruka med jord för att kunna odla purjolök från rot och ge den helt nytt liv.
Återodla selleri
Sellerin är näst på tur, och fungerar även den utmärkt att återodlas. När du har använt upp stjälkarna, ta den tjocka basen, som ofta ses som överflödig, och placera den i ett lågt glas med vatten. Det är viktigt att endast bottendelen är nedsänkt. På relativt kort tid ser du ny selleri växa upp ur mitten av roten.
Ställ den på en ljus plats men undvik direkt solljus. Byt ut vattnet regelbundet - gärna varje dag - för att allt ska hålla sig fräscht, så kommer din selleri snart att visa tecken på ny tillväxt.
Det är faktiskt ganska tillfredsställande att se de små bladen börja veckla ut sig, redo att skördas och användas till maten. Att återodla selleri är inte bara en spännande process utan också ett steg mot en mer hållbar livsstil, där inget går till spillo.
Återodla vitlök
Vitlök som börjar gro i kylskåpet är inte slutet – det är en ny början! Placera de groende klyftorna i ett litet glas med vatten. Du kommer inte att få en ny vitlök, men de gröna skotten som växer ut är perfekta att använda som en mildare ersättning av vitlök i matlagning. Se på det som att ha din egen lilla vitlöksfarm.
Att ta steget från vatten till jord
Som tidigare nämnt går det även bra att odla växterna på nytt. När dina vattengrönsaker har tagit sig och visar tecken på stark tillväxt, kan det vara dags att flytta dem till jorden, antingen utomhus i trädgården eller i en kruka på fönsterbrädan.
Denna process kan ge dina grönsaker en mer robust tillväxt och möjligheten att utvecklas fullt ut. Självklart kan du välja att ha kvar dem i vattnet, där de fortfarande kommer ge dig glädje och grönska.
3 tips för en lyckad återodling
Vi avrundar med tre snabba tips för att du ska lyckas så bra som möjligt med din återodling av grönsakerna.
● Viktigt med vattenbyte - för att undvika att dina grönsaker ska börja lukta och bli ofräscha, se till att byta vatten regelbundet.
● Sol och ljus - grönsaker älskar ljus, så placera dem gärna där de kan få sin dagliga dos av solsken.
● Tålamod är en dygd - vissa grönsaker tar längre tid på sig att återväxa än andra. Ge dem tid och se hur de blomstrar.