Julmat
Det är alltid lika härligt att börja förbereda julmat inför årets julbord! När det kommer till vad vi helst har på julbordet är de flesta av oss traditionella och tänker oss ett klassiskt julbord med all traditionell julmat. Andra föredrar ett alternativt julbord eller ett helt vegetariskt julbord. En del gillar en kombination och kör på ett klassiskt julbord med många vegetariska alternativ och alternativa rätter. Här har vi samlat tips och inspiration kring julmat för alla kategorier av julfirare.
Du som vill ha mer grönt på julbordet, spana in våra tips på julsallader för ett mer vegetariskt julbord. Och för dig som är extra sötsugen till jul har vi samlat idéer på enkelt julgodis som du gör hemma.
Fira jul med Deluxe!
Ta julfirandet till nya höjder med våra lyxiga Deluxe-produkter. Detta noggrant utvalda sortiment av varor av högsta kvalitet finns bara på Lidl och är framtaget för att imponera på vilken gourmet som helst. I detta sortiment hittar du allt från lyxiga ostar och aromatiskt torkade korvar till söta desserter och frysta klassiska h’ors d’oeuvres och andra tillbehör. Gör julen extra magisk med Deluxe!
Recept på julmat
Julmaten spelar ofta en stor roll i vårt julfirande. Många har vi våra speciella julrecept för de svenska klassikerna på julbordet som köttbullar, Janssons frestelse och risgrynsgröt som funnits i familjen en längre tid. Kanske har ni även börjat introducera lite mer modern julmat såsom mat med asiatiska smaker eller sydamerikanska influenser för nya spännande julrätter på julbordet.
Julmat att ha på julbordet
Vet du inte vad du ska duka fram på julbordet? Nedan har vi listat olika rätter för både traditionell julmat, modern julmat, enkel julmat och vegansk julmat för dig att välja mellan.
- Julskinka
- Köttbullar
- Revbensspjäll – tjocka, tunna och heta
- Julsallader - grönkålssallad, rödkålsallad, quinoasallad
- Rödkål
- Ägghalvor
- Sill
- Risgrynsgröt
- Lax - varmrökt, kallrökt och gravad
- Grillad kyckling
- Paj och gratänger - grönkålspaj, rotfruktsgratäng, laxpudding
- Ostar och charkuterier
- Rostad blomkål och bakad kålrot
Kolla även in vår checklista inför julhandlingen för att inspireras!
Våra bästa recept på julmat:
Julkryddor för julens smaker och dofter: vilka kryddor behöver du ladda upp med i kryddskåpet?
Saffran, ingefära, kryddnejlika, kardemumma och kanel är våra svenska julkryddor. Se till att fylla på med olika former av dessa i god tid, så undviker du ännu mer julstress.
Julmat du kan laga innan julafton
För att undvika den typiska julstressen kan det vara skönt att få en del av julmaten klar i god tid före den 24:e. Som tur är går många av de traditionella rätterna bra att göra i förväg. Skippa den värsta julruschen genom att laga rätter redan under adventsveckorna! Förberedelserna blir dessutom en naturlig del av adventsfirandet och gör att julstämningen infinner sig tidigare.
Inlagd sill
Hållbarhet: 2-3 veckor i kylskåp
Du behöver: inläggningssill, ättiksprit, vatten, strösocker, lagerblad, kryddor
Att lägga in sill är jätteenkelt och roligt att göra själv. Dessutom går det att variera inlagd sill i det oändliga! Missa inte vårt recept på saffranssill som går att göra både med färdigköpt inlagd sill och sill som du lagt in själv.
För att lägga in sillen, koka först upp ättikslagen med ättiksprit, vatten, strösocker och kryddor. Låt sedan svalna. Häll under tiden av och skölj inläggningssillen. Skär eller klipp sillen i bitar. När lagen svalnat är det dags att fylla glasburkar med sill som går bra att varva med grönsaker och/eller lök efter tycke och smak. Låt sedan sillen ligga och dra i sin lag i några dygn. Tänk på att glasburkarna ska vara rena för att sillen ska hålla. Var också noga med proportionerna för ättikslagen. Grundlagen här är en såkallad 1-2-3-lag vilket innebär en del 12% ättiksprit, två delar socker och tre delar vatten.
Vill du ha en krämig inlagd sill, häller du av den inlagda sillen och blandar istället i en valfri krämig sås med t ex majonnäs, crème fraiche eller gräddfil. Krämig inlagd sill håller något kortare tid och är hållbar i max två veckor i kylskåp, förutsatt att den inte plockats fram flera gånger.
Tips: Gör en burk inlagd sill och knyt ett fint band eller dylikt runt – perfekt som gå-bort-present!
Gravad lax
Hållbarhet: 5 dagar i kylskåp och 3 månader i frys, helst i vaccumförpackning.
Du behöver: Fryst eller färsk lax, dill, socker, vitpeppar, salt
Tänk på att du av hälsoskäl inte bör frysa in lax som varit fryst en andra gång. Använd istället färsk odlad lax om du vill frysa in din gravade lax.
Att grava är en gammal metod för att tillreda och konservera fisk eller kött, som vi gärna använder oss av i samband med våra stora högtider. Att grava lax själv är enkelt och går ut på att gnida laxen med en saltblandning och grovhackad dill och sedan låta den stå i kylskåp i två dygn - efter det är laxen klar. Därefter häller du bort vätskan som bildas för att laxen inte ska bli för salt. Skrapa även bort dill och peppar inför servering. Var noga med proportionerna i saltblandningen och välj recept beroende på om du vill tillreda färsk eller tinad lax.
Julmat som kan frysas in
Tänk på att mycket julmat går att tillaga i förväg och frysa in. Varför inte rulla köttbullar några veckor i förväg och slippa stress inför dan före dopparedan? Andra exempel på julmat att förbereda och frysa in i förväg är hembakat vörtbröd och västerbottenpaj.
- Köttbullar kan både frysas in färdigstekta och färdiglagade i ugn. För dig som föredrar att spara själva stekningen till julafton går det alltså bra att laga köttbullarna i ugn, frysa in och sedan plocka fram och steka på dagen D. Kolla in våra recept på klassiska köttbullar och krispiga ansjovisköttbullar.
- En frusen västerbottenpaj går fint att ta fram ur frysen något dygn före servering. Låt den gärna stå en stund i rumstemperatur innan uppvärmning i ugn.
- Hembakat vörtbröd är otroligt gott och blir inte sämre av lite tid i frysen.
Julgodis
Julgodis är en annan julfavorit som håller länge – så länge man kan motstå att äta upp det vill säga! Ta en titt på våra tips på enkelt julgodis och låt även pyssel med hemmagjort julgodis bli en del av ditt adventsmys!
Efterrätt till julbordet
Efterrätten eller efterrätterna på julbordet är för många en lika viktig del som själva julmaten när vi firar jul. Populära juldesserter att servera på julbordet är ris à la Malta, julgodis, pepparkakor, lussebullar och cheesecake.
Våra bästa juldesserter:
- Choklad och hallontarteletter med hasselnötsglass
- Enkel saffranspannkaka i ugn
- Pannacotta med glögg-gelé
Nyttigare julmat och julfirande
Även om man såklart ska unna sig av all god julmat så kan det också lätt bli för mycket av det goda till jul. Här kommer våra bästa tips för att se till att julen blir både god och hälsosam:
- Se till att ha många gröna alternativ på julbordet! Den ofta feta och salta klassiska julmaten kan behöva kombineras med fräscha sallader för att inte kännas för tung. Kika på och inspireras av våra förslag kring julsallader!
- Dra med hela familjen ut på en eller flera julpromenader! Det är lätt att bli en soffpotatis under julfirandet men se till att också planera för promenader i jul, gärna i dagsljus.
- Dansa runt granen! Detta är en kul och ibland bortglömd tradition som dessutom hjälper till att få in lite rörelse på julschemat. Repetera ett gäng härliga julsånger så ska du se att alla julfirare kommer få sig ett gott skratt.
Vanliga frågor och svar om julmat
Alla familjer har sina traditioner för när man äter julmaten, allt från lunch till sen eftermiddag eller kväll är vanliga tider att servera julmaten på.
Julmaten bidrar till att sätta stämningen för julen och förstärker känslan av att det är en speciell tid på året. Flera av de rätter som finns på julbordet äts endast vid jul.
Traditionell julmat är de klassiker som man brukar förknippa julbord med såsom julskinka, köttbullar, grönkål, rödkål, Janssons frestelse, sill, lax och ägghalvor.