Havregrynsgröt: så piffar du till frukostfavoriten

Text And Image Section

Havregrynsgröt ligger oss svenskar varmt om hjärtat. Det är lätt att förstå med tanke på hur enkelt det är att förbereda och hur gott och mättande det är. Dessutom går det att variera i oändlighet! Oavsett om du är student, vill strama åt matkostnaderna något eller helt enkelt älskar havregrynsgröt: här hittar du garanterat roliga tips och grötrecept för att piffa till denna klassiska frukostfavorit som passar hela familjen!

Ladda ned Lidl-appen!

8 tips på havregrynsgrötrecept


1. Experimentera med toppings

Det finns inga gränser när det gäller toppings på gröten. Ge den nytt liv med följande favoriter:

  • Färsk, skivad frukt: äpple, banan, päron
  • Färska bär: blåbär, hallon, jordgubbar
  • Torkad frukt: russin, hackade dadlar
  • Mandlar, hackade nötter som hasselnötter, valnötter, jordnötter
  • En klick nötsmör: jordnötssmör, mandelsmör, solrosfrösmör
  • Frön: solrosfrön, pumpakärnor, chiafrön, linfrön


Mixa flera av dessa toppings för en extra god havregrynsgröt!


2. Experimentera med mjölken

Mjölken gör mer än vad man kanske tror, byt ut din favoritmjölk till en vegomjölk eller smaksatt komjölk såsom:

  • Chokladmjölk
  • Kokosmjölk
  • Mandelmjölk
  • Havremjölk
  • Sojamjölk


3. Testa att göra overnight oats

Detta är ett gott och näringsrikt frukost- eller snacksalternativ som bara tar några minuter att förbereda. Allt du behöver göra är att blanda havregryn med din favoritmjölk eller -yoghurt och lägga till dina toppings såsom nötter, frön, färsk eller torkad frukt. Täck sedan över skålen och låt stå över natten i kylen.


4. Testa att göra gröt på andra spannmål än havregryn

Gröt behöver inte bara vara gjord på havregryn. Vill du prova något nytt kan du byta ut havregrynen till ett av följande alternativ för en god och mättande frukost:

  • Mannagryn
  • Risgryn
  • Hirs
  • Amaranth
  • Quinoa
  • Matvete
  • Bovete


5. Prova nya kryddor

Ett enkelt och ekonomiskt sätt att ge gröten mer och annorlunda smak. Här är några tips på kryddor som funkar bra i gröt:

  • Kanel
  • Kardemumma
  • Muskotnöt
  • Kryddnejlika
  • Färsk eller torkad ingefära


6. Gör en grötpannkaka

Blanda 1 dl överbliven gröt med 1dl mjöl, 0,5 dl mjölk och 1 ägg och stek sedan i en panna. Ett kul sätt att ta vara på resterna!


7. Prova bakad havregrynsgröt

Ge gröten en härlig och annorlunda touch genom att baka den i ugnen. Allt du behöver är:

  • 5 dl valfri mjölk
  • 1 ägg
  • Honung eller annan sötning efter smak
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 2 skivade äpplen
  • Andra valfria toppings


Vispa ägget med mjölken och blanda sedan alla ingredienser i en skål. Häll över i en ugnsform och baka på 200 grader i 25 minuter tills gröten får en gyllene färg. Ugnsbakad havregrynsgröt med äpple påminner verkligen om äppelpaj!


8. Go savory!

För ett mindre sött alternativ kan du testa att använda stekta grönsaker (även rester går bra) tillsammans med riven ost för en helt ny grötupplevelse!

Våra ekonomiska mathacks

Spana även in våra snabba mathacks som är både enkla och plånboksvänliga!

Hur gör man havregrynsgröt?

Du kan laga havregrynsgröt i ugnen, på spisen eller i mikron. Alla alternativen är enkla och bra!

Använd 1 dl havregryn till 2 dl valfri mjölk och salt efter smak. Blanda i en kastrull och koka upp på svag värme. Rör om så att gröten inte bränns. Du kan även mixa gröten med en stavmixer för att få till en slätare yta. Toppa sedan med dina favoriter.


Tips: Koka upp gröten med en kanelstång för en djupare kanelsmak.

Använd 1 dl havregryn till 2 dl valfri mjölk och salta efter smak. Blanda i en skål som tål mikrovågsugn och tillaga på full effekt under 3 minuter. Toppa sedan med dina favoriter.

MER INSPIRATION