Laga mat på stormkök
När du ska ut i skogen är det bra att ta med sig ett stormkök eller ett spritkök. Det gör att du kan laga varm mat utomhus oavsett var du befinner dig. Om du är på en lång vandring är det viktigt att dricka mycket vatten, vilket kan bli väldigt tungt att bära med sig. Om du i stället kokar upp vatten längs vägen i ditt stormkök så blir packningen mer hanterbar.
Skillnaden mellan att laga mat på ett stormkök och att laga mat på en spis är ganska stor. Ett stormkök har bara en värmekälla, vilket kan översättas till en platta på din vanliga spis. När du ska laga mat utomhus är det oftast inte vindstilla, vilket kan göra att din låga på stormköket hamnar snett eller tunnas ut. Om det skulle ske så tar det lite längre tid för stormköket att nå den temperatur som du är van vid. Självklart finns det en lösning på det problemet - ett vindskydd som monteras direkt på ditt stormkök eller att skydda lågan på ett annat kreativt sätt.
Laga mat i skogen med barn
När man lagar mat i skogen med barn är det viktigt att matlagningen blir rolig och omtyckt av alla som är med. Välj ut en bra plats att laga mat på där barnen har möjlighet att springa runt, utan att du hela tiden måste hålla koll. Välj inte en plats som ligger i anslutning till ett stup eller nära djupt vatten. Tänk noga ut innan vilka maträtter som barnen uppskattar hemma och förenkla dem så mycket som du kan. Om du har nyfikna barn kan de med fördel vara med under tillagningen. Givetvis ska du vara försiktig med en brinnande låga och varma kastruller, men att hjälpa till att skära med en vanlig matkniv är ofta uppskattat av barn. Pinnbröd är en klassiker som alla barn älskar att baka, tillaga och äta. Släng ihop degen hemma innan ni ger er ut, trä den sedan på en pinne och håll över öppen eld i ca 5 minuter. Vips så har du ett gott bröd som du kan fylla med lite sylt eller äta precis som det är tillsammans med barnen.
10 tips för att laga mat på stormkök
1. Planera dina måltider i förväg och ta bara med det du behöver när du ska laga mat i naturen.
2. Köp till ett vindskydd eller tänk ut en lösning som gör att din låga skyddas från eventuell vind.
3. Se till att du har tillräckligt med gasol för att lågan ska kunna brinna under hela matlagningen.
4. Kolla igenom utrustning såsom kastruller, tång, vatten att koka i, stekpannor, slev, kniv, tändare, bestick och någon form av skärbräda, så att allt är med när du ger dig ut i skogen.
5. Använd stekpannan som ett lock till kastrullen för att få en snabbare uppkokning, eller ställ stekpannan på kastrullen för att få lite extra värme från vattenångan.
6. Se till att dina köksredskap klarar av att användas på ett stormkök med en väldigt varm låga. Undvik helst non-stick-belagda stekpannor eller plastslevar när du lagar mat på ett stormkök.
7. Använd en termos för att förvara mat eller dryck som behöver hålla värmen länge.
8. Packa med en kåsa till varje person som ska njuta av mat eller dryck. Då slipper du ta med både tallrikar och glas eller muggar som tar onödig plats i ryggsäcken.
9. Krångla inte till det i onödan. Alla former av färdig mat kan bli en riktig smakupplevelse när du värmer den över en öppen eld.
10. Packa med lite diskmedel och en borste eller svamp inför diskningen av din matlagningsutrustning.
8 recept på mat att äta ute i skogen
1. Pasta med tomatsås: Koka pastan i en kastrull och gör en enkel tomatsås genom att steka hackad lök och vitlök i olja, tillsätt krossade tomater och lite basilika.
2. Omelett: Vispa ihop ägg och lite mjölk och stek i en stekpanna på medeltemperatur. Fyll omeletten med ost, skinka eller grönsaker.
3. Linssoppa: Finhacka lök, vitlök och paprika och stek tills löken är genomskinlig. Tillsätt 2 dl röda linser, 1 liter vatten, 2 buljongtärningar och en burk krossade tomater. Låt koka på svag värme i 15 minuter, krydda efter behag och sen kan du njuta av en riktigt god linssoppa.
4. Korv med bröd och friterad lök: Snitta korvarna i skinnet och stek dem i några droppar olja. När korvarna är stekta tar du ut dem och häller i 1 dl olja och skivad lök i pannan. Låt löken fritera i 2 minuter och plocka sedan ut den och lägg på en bit papper. Ta fram brödet och lägg i en korv och toppa med senap och friterad lök.
5. Kycklingnudelsoppa: Koka äggnudlar och tärnad kyckling i en kastrull med buljong och grönsaker. Bäst är att använda morötter, selleri och andra rotfrukter då de blir söta och tål att kokas i några minuter. Tillsätt kryddor såsom timjan eller oregano om du har det med dig.
6. Bananpannkaka: Rör ihop mosade bananer, ägg och mjöl och stek som små pannkakor på stormköket. Om du vill kan du toppa pannkakorna med färska bär som du kan hitta i skogen.
7. Quesadillas: Fyll ett tortillabröd med ost och skinka eller grönsaker. Låt brödet stekas på medeltemperatur och glöm inte att vända då och då så att brödet inte bränner fast i stekpannan.
8. Snabb äppelpaj på stormköket: Stek skivade äpplen i smör, socker och kanel tills äppelskivorna är mjuka. Toppa med krossade kex och en klick vaniljvisp. Vill du ha en vuxnare variant kan du även tillsätta en nypa salt på slutet.
Laga gourmetmat på stormkök
Om du är en finsmakare så blir allt lite krångligare, men det är helt klart möjligt att laga en riktig gourmetmåltid på ditt stormkök. Det viktigaste för att lyckas med att laga lite lyxigare mat ute i skogen är att du har planerat din matlagning i minsta detalj. Tänk på att du måste ha någon form av syrlig ingrediens (citrus eller vinäger), sötma (stekt lök, socker eller honung), sälta (salt, bacon eller parmesanost), Umami (svamp, kött eller soja), beska (grön sallad, öl eller kaffe) och någon hetta i form av peppar eller chili. Hemma har du alla dessa ingredienser i ditt kylskåp eller skafferi, men ute i skog och mark har du bara det du har med dig.
Lyxig mat på stormkök
Att laga lyxig mat på stormkök bygger på att du, med få ingredienser, kan göra en smakrik och vacker maträtt utomhus. En klassiker som går att variera på alla möjliga sätt är att tillaga mat i ett foliepaket. Foliepaketet kan du antingen lägga direkt på stekpannan och täcka med ett lock, eller så kan du lägga in det direkt i elden ifall du har en lägereld. Ett foliepaket representerar en ugn samt ger en lättrökt ton på maten.
Alla former av recept som bara kräver en enda värmekälla kan med fördel göras på ett stormkök. En lyxig risotto med tryffel och pecorino är fullt möjlig om du tar med dig en termos med varm buljong på sidan av.
Frågor om stormkök
Du tänder ett stormkök från sidan. Var försiktig så att inget brännbart befinner sig ovanför spriten eller gasen när du tänder det.
Vanligast är att du eldar med T-röd eller med gas beroende på vilken modell av stormkök du har.
Om du ska släcka ett stormkök med gas så vrider du av gasen så slocknar den av sig själv. Om ditt stormkök drivs av T-röd så kan du använda locket och försiktigt lägga på det så att du stryper syret. Viktigt är att du i så fall även plockar ut packningen som är av gummi så att den inte smälter.
Ett stormkök väger ca 900 gram utan gasen.
För att köpa gas till stormköket behöver du gå till en butik som säljer campingprodukter eller vildmarksprodukter. Det finns även flera butiker att beställa av online.
Ja, de flesta av smakerna förstärks då du är ute i skogen eller inte har tillgång till din vanliga köksutrustning. Du måste kämpa mer för att få till en bra måltid, och oftast är det extra uppskattat med varm mat i naturen.