Odla chili inomhus
Att odla chili inomhus har blivit allt mer populärt då många maträtter använder chilihetta istället för peppar. För några år sedan blev det även en viral trend att äta väldigt starka chilifrukter med en hög scoville (mätetal för chilihetta). Att odla chili är numera en populär hobby då chiliplantor kan odlas i växthus, inomhus eller utomhus. Det är förhållandevis enkelt att lyckas med sin chiliodling även om du är en nybörjare eller inte har gröna fingrar. Om du tidigare har odlat tomater eller paprika så kommer du märka att det finns många likheter. Vill du vara säker på att din chili ska må så bra som möjligt har vi skapat en odlingsguide som du kan följa om du ska odla chili inomhus.
Odla chili steg för steg:
- Välj den chili eller chilipeppar som du vill odla.
- Använd vanlig grönsaksjord och en kruka med dränering.
- Så chili i krukan med fuktig jord.
- Ställ chiliplantan i fönstret där det är ljus och varmt.
- Plantera om chilin.
- Vattna chilin och ge plantan näring regelbundet.
- Skörda chilifrukterna.
- Vårda chiliplantan efter skörd.
Steg 1: Välj rätt chilisort att odla
Det första steget är att välja vilken sorts chili du vill odla. Det finns många sorter att välja mellan, var och en med sin smak och variation av chilihetta. Många väljer att börja med att odla spanskpeppar (capsicum annuum), Habanero lemon, Aji pineapple eller Bird’s Eye som är populär i Asien. Se till att du odlar chili som är ätbar och som du kan bjuda familj och vänner på utan att det brinner i munnen på dem.
Steg 2: Bra jord till chili
För att chilifrön ska trivas behöver du en näringsfattig jord till en början. När du sätter chilin kan du med fördel använda vanlig grönsaksjord eller planteringsjord. Först när chiliplantorna ska skolas om kan du börja att gödsla jorden och tillföra näring till chilin.
Steg 3: Odla chili i kruka
För att så chili i en kruka behöver du en kruka eller en plastmugg med ett hål i botten. Detta för att chiliplantan inte ska dränkas ifall du råkar vattna för mycket. Fyll krukan med jord till 90%, lägg ett chilifrö i mitten och strö över den sista delen med jord ca: 1-2 cm över fröet.
Se till att märka ut krukan med namnet på den chili som du odlar ifall du odlar flera chilisorter samtidigt.
Steg 4: Odla chili i fönstret
När du har förodlat chilin i krukan ska du tänkta på att chiliplantan får mycket ljus och värme. En plats som oftast har både ljus och värme är i fönstret på fönsterbrädan. Att odla chili i fönstret gör att du får värme från elementet som ofta sitter under fönsterbrädan, en bra temperatur för chiliodling är 20-25 grader.
Steg 5: Plantera om chili
När din chiliplanta har växt till sig och är 15-20 cm hög så är det dags att skola om chilin i en större kruka. Att skola om eller plantera om chilin görs för att rotsystemet ska kunna utvecklas och på så sätt växer plantan snabbare. När du fyller på med jord i den nya större krukan är det även bra att tillsätta lite näring eller näringsrik jord med kalium.
Steg 6: Vattna chili och ge näring regelbundet
Om det är soligt i fönstret så kommer din chili behöva mycket vatten, ibland både morgon och kväll. Vattningen är viktig, se till att din chiliplanta inte torkar ut eller dränks av för mycket vatten. Glöm inte heller växtnäring eller chilinäring. Näringen blandas ut i vattnet och tillsätts 1-2 gånger i veckan. En växtnäring med kväve gör att chilin växer snabbare, fosfor hjälper plantan att blomma och kalium gör att frukten mognar.
Steg 7: Blomning och pollinering
När dina chiliväxter når en viss storlek kommer de att börja blomma. För att främja blomningen kan du hjälpa till med pollineringen genom att försiktigt skaka chiliblommorna eller använda en pensel för att överföra pollen mellan blommorna. Se till att växterna får mycket ljus, helst 10 - 13 timmar om dagen, för att optimera fruktproduktionen.
Steg 8: Skörda chilifrukter
När du ser att dina chiliplantor har fått chilifrukter så kan du välja att skörda dem. Du kan både plocka av gröna och låta dem ligga i solljus vilket gör att dem mognar eller så kan du låta dem sitta kvar tills de är mogna. När du skördar chili är det bäst att använda en sax eller en kniv och klippa av chilifrukterna vid stjälken. Använd handskar när du tar i heta chilifrukter för att undvika irritation på huden eller i ögonen.
Steg 9: Fortsätt vårda din chili efter skörd
Efter att du har skördat dina chilifrukter behöver din växt fortfarande omsorg. Fortsätt ge dem vatten och näring för att hålla dem friska och blomstrande. Vissa chilisorter kan producera frukt under flera år om de får rätt skötsel och miljöförhållanden.
Odla chili på balkongen
Om du har tillgång till en balkong eller en tomt kan du ställa ut din chili när plantan är stabil och värmen på balkongen är minst 10 grader på natten. Genom att odla chili utomhus kan du få större och starkare plantor då vinden susar mellan bladen och ljuset är starkt.
Att ta sticklingar från chili
Om du vill så kan du ta sticklingar av din chili och på så sätt få flera små plantor som i sin tur kan få fler chilifrukter. Om du ska ta sticklingar så ska du försöka ta ett så rakt skott som möjligt. Ansa sticklingen och klipp bort de stora bladen och blommor eller blomanlag så att sticklingen kan fokusera på att utöka sitt rotsystem. Plantera sticklingarna i en kruka med jord och perlit som gör att det blir luftigt och enkelt för rötterna att spridas. Se till att jorden är fuktig innan du placerar sticklingen i mitten av krukan.
Vilka chilisorter är Perenner?
Det finns några chilisorter som är perenner, vilket innebär att de kan överleva och fortsätta att producera frukt under flera år under rätt förhållanden.
Här är några chilisorter som är perenner:
Rocoto (Capsicum pubescens): Rocoto är en perenn chilisort som kommer ursprungligen från Sydamerika. Den är känd för sina stora och tjocka frukter samt dess förmåga att tåla kallare temperaturer jämfört med andra chilisorter.
Chilitepin (Capsicum annuum var. glabriusculum): Chilitepin är en vild chilisort som återfinns i nordliga delar av Mexiko och sydvästra USA. Den är känd för sina små, heta och intensivt smakrika frukter.
Thai Bird's Eye (Capsicum annuum): Thai Bird's Eye-chilin är en populär sort som används i det asiatiska köket. Den har små, vassa frukter och kan vara perenn i varmare regioner.
Jamaican Hot Chocolate (Capsicum chinense): Denna sort är känd för sina mörkbruna till svarta frukter och sin starka, fruktiga smak.
Aji Amarillo (Capsicum baccatum): Aji Amarillo kommer ursprungligen från Peru och är en av de mest använda chilisorterna i det peruanska köket. Dess ljusgula chilifrukter är söta och medelstarka.
Det är viktigt att komma ihåg att även om dessa sorter kan vara perenna i rätt klimat, kan de fortfarande behöva ett extra skydd under vintern i kallare områden. Att övervintra chili inomhus eller i växthus kan hjälpa till att förlänga deras livslängd och fortsatt blomning.
Stort lycka till med chiliodlingen!
Frågor om att odla chili:
Om du har en chili med en hög hetta bör du börja med att så frön redan i slutet på december eller januari. De flesta andra chilisorter kan du börja odla i februari eller mars.
Om du har det väldigt soligt och varmt kan du torka din chili utomhus eller i fönstret. Men om du vill vara säker på att det går snabbt och smidigt kan du antingen använda en svamptork eller låta dem ligga i ugnen på 100 grader i 3-5 timmar.
Det beror på vilken chilisort du odlar, men vanligt är att det tar 2-3 månader från frö till chilifrukt.
Det finns många olika saker du kan göra med chilifrukter. Du kan dels äta dem råa eller ha dem som kryddsättning till marinader, grytor eller i pasta. Du kan med fördel torka chilin och göra olika chiliblandningar, chiliolja eller ett eget chilisalt. Att koka chilisås tar runt 1 timme och gör att du kan njuta av din chili under lång tid.