Städa köket på rätt sätt

Varför är det viktigt att ha ett rent kök?

Köket är ett av rummen som är allra viktigast att hålla rent och organiserat. Att torka av ytor, golv och disk regelbundet är A och O för att hålla bakterier borta som kan orsaka matförgiftning. Kvarlämnade smulor och andra matrester kan även locka till sig bananflugor och annan ohyra som kan vara svår att bli av med. Dessutom är det viktigt att rengöra vitvaror, andra köksmaskiner och köksredskap med jämna mellanrum för att se till att de fungerar så bra som möjligt. Ett städat kök har också andra fördelar – det doftar rent och gör det desto mer trivsamt och smidigt att laga mat!

Text And Image Section

Hur ofta bör jag storstäda mitt kök?

Även om det finns vissa saker som behöver rengöras dagligen i ditt kök finns det också andra delar som du kan sköta en gång i veckan eller en gång i månaden. Som tumregel brukar man säga att man bör storstäda köket var 1-3e månad.


Städtips för varje dag

  • Diskho: släng matrester direkt i soporna. Se till att inte lämna kvar någon smutsig disk.
  • Köksytor: torka först av alla ytor med en disktrasa blött i rengöringsmedel eller disksåpa, torka sedan av ytorna med vatten så att medlet inte hamnar i maten senare.
  • Spis: torka av spisen och stänkskyddet med rengöringsmedel.
  • Kran: torka av kranen med rengöringsmedel. Vill du få fram extra glans – torka av den direkt efter med en handduk så att det inte blir några märken från torkningen.
  • Sopor: släng soporna.
  • Golv: dammsug golvet så att inga matrester eller smulor ligger kvar.


Städtips för varje vecka

  • Diskho: rengör diskhon om du ser att den blivit missfärgad.
  • Köksluckor: torka av köksluckor med rengöringsmedel.
  • Kylskåp: torka av ytorna på kylskåp, mikrovågsugn, och andra apparater som används ofta där det också lätt blir många fingeravtryck.
  • Golv: skura golvet med en golvmopp och såpa, var extra noggrann nära spis och kylskåp där det ofta samlas smuts.


Städtips för varje månad

  • Vitvaror: rengör ugn, diskmaskin och mikrovågsugn.
  • Kylskåp: rengör hela kylskåpet och rensa ut gammal mat.
  • Frys: frosta av frysen om du ser at det behövs.
  • Vattenkokare och kaffemaskin: kalka av dessa.
  • Köksfläkt: torka av ytor och gör rent filtret.
  • Skafferi: rensa skafferiet och torka bort smulor.
  • Sopor: rengör skåpet där soporna står.
  • Skåp: det samlas lätt damm ovanpå kylskåp och andra skåp. Damma av och torka sedan av med en fuktig trasa.
Text And Image Section

Vilka städprodukter behöver jag använda för att städa köket?

För att städa köket ordentligt är det viktigt att du använder dig av ren köksstädutrustning. Det finns en hel del produkter att välja på men här kommer sju måsten för alla kök!


1. Mikrofiberduk

Torka av alla ytor utan att repa dem med en ren mikrofiberduk fuktad med vatten eller rengöringsmedel.


2. Disksvamp

Disksvampen är ett måste vid storstädning av köket. Lös upp intorkat smuts på maskiner eller diskbänken med lite varmt tvålvatten.


3. Sprayflaska

Fyll en sprayflaska med vatten eller en rengöringslösning och använd den för att rengöra spisen eller smutsiga ytor på ett kick.


4. Stålull

Få bort tuff smuts från kastruller med stålull- var noga med att inte använda stålullen på teflon då det lätt repar.


5. Diskmedel

Ett måste som nog inte behöver en förklaring!


6. Propplösning

Propplösande medel är A och O när det gäller hygienen i ditt kök. Lösgör intorkade fetter i avloppet och motverka stopp i diskhon eller att bananflugor börjar frodas.


7. Klor

När det är absolut nödvändigt kan klor eller blekmedel som används på rätt sätt göra susen för att sanera köksytor. Kom bara ihåg att ytor måste antingen lufttorka ordentligt eller torkas av med vatten efteråt.


Städa köket miljövänligt

Satsa på bra städprodukter som är miljömärkta för att undvika onödiga kemikalier. Doft- och parfymfria städprodukter innehåller oftast också färre kemikalier.


ANDRA INTRESSANTA GUIDER