Borra i trä – allt du behöver veta

Det finns oändligt mycket som du kan skapa med trä med allt från hyllor till trädäck, dockskåp, pallkragar, staket och mycket mer. Med rätt verktyg har fantasin inga gränser. För att verkligen lyckas behöver du också lite kunskap om vilken borr som används för att borra i trä, om förborrning och hur du ställer in hastigheten. För dig som är nybörjare finns även våra grundläggande tips för borrning, passa även på att ta en titt på våra olika verktyg från PARKSIDE® för att fylla på i verktygslådan.


Innehåll:

Träborr - vilken borrmaskin bör man använda för att borra i trä?

Du kan borra hål i trä med både en klassisk borr eller en slagborr. Till skillnad från den klassiska borren är slagborren en allround-maskin som kan användas med eller utan slagfunktion, beroende på arbete. Om du bara vill borra hål i mjuka material som trä, metall eller plast räcker det oftast med en klassisk borr. Men om du även ska borra genom relativt solida material som lättbetong eller tegel bör slagborren användas. Vid borrning i trä med slagborr är det bättre att stänga av slagfunktionen, annars är det lätt att fibrerna i träet skadas.

Olika typer av träborrar

Text And Image Section

I allmänhet skiljer man mellan följande borrar inom träbearbetning:


  • Träspiralborrar
  • Kvistborr
  • Plattborr
  • Hålsåg

Träspiralborren är klassikern bland borrar för trä. Den har en tunn spets i mitten, vilket gör det lätt att centrera hålet så att det hamnar precis där du vill ha det. Bladen är framtagna för att skära hålets kant först och lämna den slät. En större träspiralborr lämpar sig mer för stora borrdjup, till exempel för att borra i balkar. Och medan kvistborren används då man vill borra hål med helt plan botten så är plattborren bäst lämpad för att borra större hål. För extra stora hål föreslår vi däremot att använda en hålsåg.


Följande tabell ger en översikt över de olika träborrarna och deras användningsområde:

TräborrGemensam diameterTyp av trä och användningsområde
Liten spiralborr3-10 mm, specialstorlekar upp till 30 mmalla träslag, medelstora borrdjup
Medelstor spiralborr5-22 mm, specialstorlekar upp till 50 mmmjukt och medelstort trä (t.ex. gran, al, lind), stora borrdjup
Stor spiralborr5-22 mm, specialstorlekar upp till 50 mmhårt trä (t.ex. bok, björk, idegran), stora borrdjup
Kvistborr12-50 mmalla typer av trä, exakta blinda hål
Plattborr12-25 mm, specialstorlekar upp till 40 mmmjukt trä (t.ex. gran, al, lind), snabborrning och blinda hål
Hålsåg40-200 mmalla typer av trä, stora hål

Borrning av specialhål

Inte alla hål du borrar bör vara helt raka. Det vanligaste exemplet är kanske då hål ska borras för att sammanfoga två trästycken. För att borra i en viss vinkel finns det två enkla knep:


Knep 1: Hitta ett tillbehör i rätt vinkel som du kan använda för att hålla din borrmaskin i den önskade vinkeln medan du borrar.


Knep 2: Borra vertikalt genom en gammal bit av fyrkantigt timmer och skär sedan igenom det i den vinkel som du också vill borra i. Kilen placeras nu på virket som ska borras på ett sådant sätt att man kan borra genom det lutande hålet in i arbetsstycket under.


När du borrar hål i en vinkel är det viktigt att borra väldigt långsamt mot träet så att det inte böjs. Detta är extra viktigt när man borrar i större vinklar. Ibland bör hålet borras något vertikalt först och sedan borras ytterligare i vinkel.


Om du vill påbörja borrhålet på ett djupare plan än träets yta behöver du försänka borrhålet med ett försänkningsborr. Detta brukar göras till exempel för att en skruv ska sitta jämt med träets utsida.


För att borra fyrkantiga hål finns fyrkantsborren men processen är då mer relaterad till fräsning än borrning. Fyrkantsborren kan inte användas med en klassisk borr utan kräver en fräsmaskin.

Förborrning i trä

När man skruvar i trä är det viktigt att skruvarna enkelt ska kunna tränga in i träet med så lite kraft som möjligt så att materialet inte skadas. I de flesta fall är det bra att borra ett hål i förväg för skruven. Det är endast med mycket mjuka träslag som man kan låta bli att förborra.

Hastigheter för att borra i trä

Rätt hastighet är A och O när det kommer till att borra ett rent hål i trä. Hastighetstabellen nedan ger en översikt över vilken hastighet som matchar olika borrdiametrar:

Borrdiameter (mm)Hastighet (rpm) för mjukt träHastighet (rpm)
326002000
623001700
1019001300
201450850
501000500

Steg för steg-instruktioner: borra hål i trä

Text And Image Section

Steg 1: Välj en träborr

Välj rätt träborr (typ och diameter) för projektet, till exempel en träspiralborr eller kvistborr.

Text And Image Section

Steg 2: Sätt i borren

Öppna borrchucken, sätt i borren i maskinen och dra åt den. Beroende på vilken borrchuck du har kan det skilja sig i hur du öppnar den.

Text And Image Section

Steg 3: Ställ in hastigheten

Ställ in rätt hastighet för att passa borrdiametern och träslaget du borrar i. Det bästa sättet att ta reda på vilken hastighet du bör ställa in är från tabellen ovan.

Text And Image Section

Steg 4: Markera borrpunkten

Markera platsen där du vill borra med ett kryss - gärna med en blyertspenna så att det blir så få märken som möjligt efter borrningen.

Text And Image Section

Steg 5: Starta borren

Placera spetsen på borren i mitten av korset och håll verktyget rakt så att hålet borras i rätt vinkel. Genom att vara noggrann med att hålla verktyget rakt undviker du att behöva göra senare korrigeringar.

Text And Image Section

Steg 6: Borra i träet

Slå på borren och borra rakt igenom träet tills önskat borrdjup uppnås eller arbetsstycket är genomborrat.

Sammanfattning

Du kan borra i trä med både med en klassisk borr och en slagborr. Använder du en slagborr är det viktigt att slagborrfunktionen är avstängd för att inte skada träfibrerna och att en träborr används. Det finns olika typer av träborrar beroende på diameter, önskat borrdjup och vilken typ av trä som ska bearbetas.


Det finns också speciella borrar för specifika önskemål: fyrkantiga hål bör borras med fyrkantsborr, medan ett försänkningsborr ser till att hålets yta blir jämn. Du kan använda dig av andra hjälpmedel såsom en borrad kil för att borra ett lutande hål.


Förborrning i trä är också viktigt eftersom trä är ett känsligt material. Välj rätt diameter beroende på träslag. Ju hårdare trä och ju större borrdiameter, desto lägre hastighet – och vice versa. Följ dessa tips och vår steg-för-stegguide för att göra det desto enklare att borra i trä.



ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL