Att torka svamp på flera olika sätt
Torka svamp
Att plocka svamp ute i naturen är en härlig höstaktivitet. Om du har ett bra svampställe kan det bli en hel del svamp som måste rensas, förvaras och ätas inom några dagar. Ett bra sätt att förvara och behålla svamp på är att torka svampen. Svamp innehåller massor av vatten som försvinner under torkningen och då får du plats med mer i en och samma burk.
Det finns många olika metoder att torka svamp på. Det vanligaste sättet är att torka svamp på tidningspapper eller bakplåtspapper efter att den är färdigrensad. Att torka svamp i ugn är ett snabbare sätt men det kan komma att lukta svamp i köket i ett par dagar efter att du är klar. För dig som plockar mycket svamp och ofta behöver torka den är en svamptork en hushållsmaskin som gör jobbet snabbt och smidigt. En svamptork kostar dock lite att köpa in men är riktigt effektiv och enkel att använda.
Torka trattkantareller och gula kantareller
Att torka gula kantareller eller trattkantareller är enkelt, men det tar sin lilla tid innan de är helt torra. En kantarell minskar storleken med hela 90% som torr jämfört med när den är färsk.
Torka Karl Johan-svamp
För att torka Karl Johan-svamp eller skivlingar är det viktigt att du skivar upp svampen på längden för att de ska torka snabbare. Dessa svampar är i regel lite större än vanliga kantareller eller trumpetsvampar.
Torka svamp i svamptork eller torkugn
En torkugn är en ugn som har flera olika hyllor med ett nät eller galler som gör torkningen mer effektiv än i en vanlig ugn. För att torka svampen så placerar du svamparna på de olika hyllplanen, sätter på 50 graders värme och stänger luckan. Torkningen tar ca 3-10 timmar beroende på hur tjocka svamparna är, hur blöta och vilken typ av svamp som du torkar. I vissa fall kan du sätta svamptorken på högre temperatur till en början för att det ska gå lite snabbare.
Torka svamp i ugn
För att torka svamp i ugnen så ställer du in den på 50 grader och väntar tills den har nått rätt temperatur. Ta fram så många ugnsplåtar du har och använd bakplåtspapper innan du placerar svampen på plåtarna. Det tar upp till 10 timmar i ugnen för att alla svampar ska bli helt torra. Varannan timme är det viktigt att vända på svampen för att få in luft undertill.
Torka svamp på tidningspapper
Vissa tycker inte att man ska torka svamp på tidningspapper då det kan ta smak av trycksvärtan. Andra tycker att det är det enklaste sättet att torka svamp på då det inte kräver någon el. Att torka svamp på tidningspapper tar mellan 20 och 40 timmar innan det är klart.
Förvara torkad svamp
När svampen är helt torr kan du förvara den i en glasburk med packning och lock. Ifall svampen har kvar lite fukt kan du låta burkens lock vara lite öppet för att resten ska torka upp och minska risken för att svampen bildar mögel. För att svampen ska hålla sig bra så länge som möjligt är det viktigt att glasburken står mörkt och torrt.
Svamppulver
Om du vill kan du mixa den torkade svampen eller mortla den för att skapa ett svamppulver. Svamppulver kan användas som smaksättare i såser, soppor eller andra maträtter. Vill du att en risotto ska få en stor dos av umami kan du tillsätta lite svamppulver under tillagningen.
Tillaga torkade kantareller
Om du vill tillaga torkade kantareller kan du antingen blötlägga svampen i 15-30 minuter för att den ska bli mjuk eller så kan du använda de torkade kantarellerna som en krydda eller smaksättare i torkad form. Om du inte vill vänta på blötläggningen kan du även förvälla kantarellerna i några minuter på medelhög värme i en stekpanna.
Vanliga frågor och svar om att torka svamp
Lägg ut trattkantarellerna lite utspritt på en plåt med bakplåspapper och sätt in dem i ugnen på 50 graders värme. Låt trattisarna ligga i ugnen och torka i 7-10 timmar.
Det tar oftast mellan 20 och 40 timmar att torka svamp i rumstemperatur.
Svamp ska torkas på 50 grader eller mindre.
Om svampen ligger i en glasburk med lock så håller den i flera år.